Online eladáskor TILOS megadni bankkártyaadatainkat a vevőnek!

A vételár fogadásához semmilyen egyedi azonosító átadása nem szükséges.

Egy 57 éves litéri nő gyermekágyneműt hirdetett 4 ezer forintért egy népszerű közösségi oldal online piacterén. A meglepően gyorsan jelentkező vevő az előzetes egyeztetést követően egy linket küldött neki, ami egy csomagszállító cég weboldalához nagyon hasonló felületre vezette. Ott olyan információkat lehetett olvasni, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor annak fogadásához az eladó banki adatai szükségesek. A sértett óvatlanul megadta a számla- és a kártyaazonosítóit, majd a telefonjára érkező tranzakciót jóváhagyó felkéréséket is megerősítette.

Később már a valódi számlavezető bankjától keresték, hogy a gyanús tranzakciók miatt korlátozták a számláját, de ekkorra már közel 600 ezer forintot emeltek le róla.

Fogadja meg a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait!

Bankkártya- és webbanki felülethez kötődő adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegeneknek! A kártya hátoldalán található CVC-kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasoljuk, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezze el.

Idegenek által küldött linkre kattintva soha ne kezdeményezzen pénzügyi műveleteket!

Az online térben elkövetett bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.

(forrás: Veszprém vármegyei rendőrség facebook oldala)

Kategória: Aktuális, Bűnmegelőzés, Hírek | A közvetlen link.