BANKBIZTONSÁGI SZAKEMBERNEK ADTA KI MAGÁT A CSALÓ

A sértett számlájáról több mint 3 millió forintot utaltak át a bűnözők.

 

Egy Veszprém környéki kistelepülésen élő középkorú férfit hívott fel 2024. július 5-én délelőtt egy magát bankbiztonsági munkatársnak kiadó nő, és elmondta, hogy a bankszámlájáról egy nagyobb átutalás történt. A hívott fél jelezte, hogy nem annál a banknál van a folyószámlája, amelyet a nő megnevezett. A csaló nem jött zavarba, átadta a vonalat „munkatársának”, aki már a férfi által megnevezett bank biztonsági munkatársaként mutatkozott be. Elmagyarázta, hogy a sértett telefonján vírusirtásra van szükség, és kérte, hogy telepítse az AnyDesk nevű alkalmazást, majd beléptették a netbankjába. A program valójában nem vírusírtó program, letöltésével a férfi teljes körű hozzáférést biztosított a bűnözőknek a készülékéhez; és azon keresztül a netbankjához. A több mint két órán át tartó telefonbeszélgetés alatt a sértett számlájáról 3,4 millió forintot utaltak el a csalók.

Ne feledje, a banki ügyintézők soha nem kérik senkitől programok telepítését! Amikor az alkalmazás telepítését kérik, azonnal tegye le a telefont, mert biztosan csaló hívta!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Kategória: Aktuális, Hírek | A közvetlen link.