Vadelütések a főútvonalakon

Az elmúlt héten több vadelütéses közlekedési baleset is történt a Veszprémi Rendőrkapitányság területén, jellemzően a főútvonalak lakott területen kívüli szakaszain. Legutóbb csütörtökön október 13-án Gyulafirátót külterületén a 82-es számú főútvonalon egy balról az úttestre futó őzet ütött el egy Opel gépkocsi vezetője, az őz a helyszínen elpusztult.

Az ősz beálltával az vadak sajátos viselkedési formákat vesznek fel. Megváltozik a vadak mozgása, aktivitása, és a nap bármely szakaszában feltűnhetnek a közutakon. Ilyenkor csökken az állatok veszélyérzete és ébersége is.

Ahol a vadak áthaladását jelző táblát lát az autós, különösen fontos lelassítani és a haladás során az út környezetére is fokozott figyelmet fordítani. Ha mégis megtörténik a baleset, a rendőrség segítséget tud nyújtani a területileg illetékes vadásztársaság eléréséhez. A helyszínelőknek jegyzőkönyvbe kell venniük, hogy a balesetért felelőssé tehető-e a sofőr, van-e a környéken vadveszélyt jelző tábla. Ha a sofőr vétkesnek bizonyul a balesetben, akkor az elpusztult vad árát is meg kell térítenie.

A vadveszély különösen az esti szürkületi időben, valamint éjszaka és a kora hajnali órákban jelentős, ilyenkor nem csak azon az útszakaszokon kell körültekintően közlekedni ahol a veszélyt tábla jelzi, hanem ott is ahol az út mellett erdősáv húzódik. Növelhetjük a biztonságot ha a gépjárművünkre vadriasztót szerelünk.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.