Erőszak az iskolában?!

2011. október 14-én a Veszprém MRFK Bűnmegyelőzési Osztálya a Veszprémi Rendőr-kapitánysággal közösen régiós szakmai fórumot tartott a Városháza Kossuth termében

“Iskolai erőszak okainak feltárása, a jelenlegi helyzet javítása” címmel.

Az iskolában elkövetett erőszakos esetek egyre súlyosabbak, egyre fiatalabb korban kezdődnek és mindig vannak előjelei. Az iskolai erőszak volt a témája annak a szakmai fórumnak, amelynek résztvevőit Némedi Lajos alpolgármester úr köszöntötte 2011. október 14-én a Városházán.

A több mint 100 érdeklődő között az Országos Rendőr-főkapitányság, a régiós Főkapitányságok, megyénk kapitányságainak munkatársain kívül megjelentek a Kormányhivatal egyes szerveinek, iskolák, gyámhivatalok, gyermekvédelmi- gyermekjóléti  szolgálatok képviselői is.

Dr. Töreki Sándor r. ezredes rendőrfőkapitány úr megnyitó beszédében kifejezte a téma iránti elkötelezettségét és felhívta a figyelmet a megelőzési lehetőségek fontosságára.

Péter Katalin r. alezredes, a Főkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója néhány szóban a fórum céljáról, az újszerű bűnmegelőzési módszerekről beszélt a rendőrség oldaláról megközelítve a jelenlegi helyzetet, Bán Mihály, a Dózsa György Általános Iskola pedagógusa pedagógusszemmel, Fülöp Tamás, a Veszprémi Nevelési Tanácsadó iskola pszichológusa a pszichológia eszköztárának segítségével mutatta be mindezt.

Dr. Gyurkó Szilvia, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa az érdeklődőknek a legújabb, komplex kutatási eredmények alapján egy összefoglalót adott az iskolai erőszak hátterében álló okokról, kezelési lehetőségekről. Súlyos problémának tartja, hogy az okok között manapság sokan csak a fizikai erőszakot említik, miközben jelentős részben megjelenik a verbális bántalmazás, kiközösítés is, amelyek legalább olyan károsak az elszenvedőnek, mint egy fizikai erőszak.

Mit lehet tenni a megbékélés és jóvátétel érdekében?  Dr. Vajna Virág  ügyvéd, mediátor előadásából megtudhattuk. Horváthné Kecskés Diána, a VMJV Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központ intézményvezetője segítésével pedig megismerhettük, hogy a jelzőrendszer komplex, tökéletes működése céljából az egyes intézmények feladat- és hatáskörében melyek  azok a tényezők, amelyeket feltétlenül meg kell tenniük.

Vajon a gyermekek mind elkövetői, mind pedig sértetti oldalról hogyan élik ezt meg? Az elkövetők vajon tisztában vannak-e azzal, hogy hol a határ?, hogy tettük mikortól nem a diákcsíny kategóriájába tartozik, és hogy az egyes bűncselekmények megvalósításának milyen jogi következményei lehetnek? A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozója, Tahin László r. alezredes a kapitánysági esetek szemléltetésével mutatta be az aktuális helyzetet.

Dr. Zombor-Marx Helga r. alezredes hivatalvezető zárszavában   pár mondatos összefoglalót adott az előadásokon elhangzott legfontosabb gondolatokról, megköszönte az előadóknak a színvonalas prezentációkat és a hallgatóságnak a részvételt és érdeklődést.

Veszprém MRFK Bűnmegelőzési Osztály

Veszprémi Rendőrkapitányság

Kategória: Bűnmegelőzés, Hírek | A közvetlen link.