CSATLAKOZZON HOZZÁNK, LEGYEN ÖN IS GYALOGOSBARÁT!

Tisztelt Látogató!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK, LEGYEN ÖN IS GYALOGOSBARÁT!

1. Bevezető – elriasztó a statisztika

Az utóbbi időben a gyalogos-átkelőhelyeken, illetve annak közvetlen közelében több olyan közúti közlekedési baleset is történt Veszprémben, melynek sértettje gyalogos volt. A tavalyi évben 3, míg 2009.-ben 1 gyalogos vesztette életét, miközben a számukra elsőbbséget biztosító zebrán haladtak át.

A gyalogos közlekedés napjainkban – az EU-ban és Magyarországon egyaránt – megkülönböztetett figyelmet élvez, melynek oka, hogy a gyalogosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői – részaránya az összes közlekedési baleseten belül aránytalanul magas, és a gyalogos elütések általában súlyos, tragikus kimenetelűek.

Elgondolkodtató adatokat tükrözött az a nem hivatalos rendőrségi felmérés is, mely szerint Magyarországon tíz autós közül nyolc akkor sem áll meg a gyalogátkelőhely előtt, ha már lelépett a gyalogos az úttestre, míg ezzel szemben a szomszédos Ausztriában tízből hét járművezető még azelőtt megáll, hogy a gyalogos lelépett volna.

A Veszprémi Rendőrkapitányság statisztikai adatiból megállapítható, hogy a gyalogos elütések okozói nagyobb részben a járművezetők voltak, a balesetek legfőbb oka pedig, hogy a járművezetők nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosok számára.

Az elriasztó számadatok csökkentése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság „Gyalogosbarát” címmel kampányt hirdet. A program célja, hogy széleskörű propaganda tevékenységgel visszaszorítsuk a városban a gyalogos-átkelőhelyen történt balesetek számát. A gyalogosok és kiemelt figyelemmel a gépjárművezetők körében elősegítsük a tudatos, szabálykövető, kulturált, előzékeny közúti közlekedés megvalósulását, és a város közútjain a prevenció szempontjából kiemelt jelentőségű kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket a gépjárművezetők számára észlelhetővé, a gyalogosok számára biztonságosabbá tegyük.

Az Európai Unió által 2011-ben meghirdetett Önkéntesség Évéhez kapcsolódóan az önkéntes szerepvállalás jegyében szeretnénk a város polgárait a Veszprémi Rendőrkapitányság „Gyalogosbarát” programjába bevonni.

2. Hogyan lehet Gyalogosbarát:

A „Gyalogosbarát” feltétele, hogy a gépjárművezető vállalja, hogy a KRESZ gyalogosokra vonatkozó szabályainak betartása mellett a gyalogosokkal szemben kiemelt figyelmet és előzékenységet tanúsít. A nyilatkozat szabályszerű kitöltését és beküldését követően a regisztrált tag megadott lakcímére automatikusan küldünk egy gyalogosbarát logóval ellátott autósmatricát, melyet saját belátása szerint gépjárművére felragaszthat. Reméljük minél több gyalogosbaráttal találkozhatunk majd az utakon, és ezzel járművezetők egy megkülönböztetett csoportja jelenhet meg az autóstársadalomban.

A nyilatkozatot a Veszprémi Rendőrkapitányság (Veszprém, Bajcsy Zsilinszky utca 2. szám) aulájában is beszerezheti, kitöltheti és leadhatja, vagy a honlapról letöltheti, melyet a veszpremrk@veszprem.police.hu címre kérünk kitöltve visszaküldeni.

Nyilatkozat letöltése ITT: gyalogosbarát nyilatkozat

A nyilatkozatot kitöltő és visszaküldő, regisztrált tagok között értékes tárgynyereményeket sorsolunk ki.

3. Részvétel feltételei:

Minden 18. életévét betöltött érvényes belföldi lakcímmel és érvényes (kezdő) vezetői engedéllyel (kategóriától függetlenül) rendelkező személy jelentkezhet és pályázhat.

Minden csatlakozó csak egyszer regisztrálhat.

Amennyiben a csatlakozó tag valótlan adatokat közölve, illetve más adatit felhasználva pályázik, a nyereménysorsolásból automatikusan kizárásra kerül.

4. Sorsolás:

A regisztráció határideje: 2011. október 15.

Sorsolás időpontja: 2011. október 20.

A nyeremények átvételének helyéről és idejéről a szerencséseket postai úton értesítjük!

5. Nyereményeink:

6. Adatvédelem:

A személyes adatok védelme érdekében a regisztrált tagok adatait harmadik személy nem ismeri meg, a közölt adatok a nyereményjáték lebonyolításán kívül nem kerülnek felhasználásra. A lakcím közlése a matrica postázásához, illetve a nyertesek kiértesítése miatt szükséges. A program végén a nyereményjáték sorsolást követően az adatok megsemmisítésre kerülnek.

Kategória: Gyalogosbarát | A közvetlen link.