Idős kortárssegítőket képeztek Veszprémben

A Veszprémi Rendőrkapitányság az illetékességi területén lakó idős kortárssegítők képzését 2021. október 7-én tartotta meg.

A kapitányság megelőzési előadója a megjelentekkel ismertette a megyeszékhelyen 2021-ben regisztrált legjellemzőbb bűncselekményeket. Elmondta, hogy az elmúlt 15 évre visszatekintve – az unokázós csalások elkövetőit leszámítva – napjainkban már nem aktívak azok a bűnözők, akik kifejezetten az idősek megkárosítására szakosodtak. Jelenleg az online térben elkövetett csalások jellemzőek, ahol általában nem releváns a kiszemelt áldozat életkora, bárki komoly anyagi veszteséget szenvedhet, akivel a bűnözők kapcsolatba lépnek és nem ismeri fel a szituációt idejében. A prevenciós szakember bemutatta a legjellemzőbb módszereket a nyereményjátékra hivatkozással elkövetett megtévesztésektől a „párkeresős” csalásokig. Emellett felhívta a figyelmet a pénzintézetek, más szolgáltató cégek és azok felügyeleti szerveinek honlapján közzétett prevenciós felhívások, ajánlások fontosságára, melyeket mindig célszerű figyelmesen elolvasni, mielőtt a weblap látogatója bármilyen tranzakcióba kezdene.

A rendezvény végén az időskorúak megismerhették a rendőrség állatvédelmi programját, valamint tájékoztatást kaphattak az állatkínzás bűncselekményéről. Az előadó a kortárssegítőknek elmondta azt is, hogy jogsértés észlelése esetén – annak jellegétől függően – hol célszerű bejelentést tenni.

Kategória: Aktuális, Hírek | A közvetlen link.