MESE(ÁT)ÍRÓ PÁLYÁZAT

A biztonságos internet napja az év második hónapja második hetének második napjára esik, ez idén február 9-én lesz. A rendőrség az elmúlt években ennek a napnak a hetében számos általános- és középiskolában tartott a témában előadásokat osztályfőnöki órák keretében. Ezek során a diákok is adtak visszajelzéseket a rendőröknek, beszámoltak az internetbiztonság területén szerzett saját tapasztalataikról. Többen elmondták, hogy ők maguk is áldozattá váltak korábban, és a sérelmükre elkövetett bűncselekmények kapcsán nyomozás is indult. A legjellemzőbb az a szituáció volt, amikor az interneten keresztül vásároltak a fiatalok és csalókkal kerültek „üzleti kapcsolatba”.

A sértettek szinte mindegyike okult a történtekből, életkorukhoz képest nagyon felkészültekké váltak az internetes vásárlás buktatói tekintetében, és ma már pontosan tudják, mik azok a garanciák, amelyek a vevő biztonságát szolgálják. Első kézből megosztott élményeikből az osztálytársak is profitálhattak. Ezek a hozzászólások emelték a téma feldolgozásának színvonalát és bebizonyították, hogy a diákok bizonyos – őket érdeklő – területeken már egyenrangú partnerei a felnőtteknek, értékes ismeretek birtokosai, amelyekből akár családjuk is bátran meríthet. Az is kiderült, hogy nem csak a saját kárukon tudnak tanulni, hiszen voltak olyanok is közöttük, akik az áldozattá válást „megspórolva” váltak „szakértőjévé” a témának.

Figyelemmel arra, hogy a járványhelyzet miatt 2021 februárjában még nem lesz lehetőségünk a gyerekekkel találkozni, ezért az internetbiztonság iránti figyelem felkeltése, fenntartása céljából egy pályázati felhívást szeretnénk megosztani az általános iskolák felső tagozatos és a középiskolai tanulókkal.

Ennek lényege, hogy a pályázónak valamely közismert mesét kell átírnia olyan formában, hogy a mese szereplői váljanak aktív internethasználóvá, rendelkezzenek számítógéppel vagy mobiltelefonnal és az eredeti mesében megjelenő konfliktusok, sérelmek, veszélyhelyzetek stb. kerüljenek át az online térbe. Nem az életszerűség, hanem az ötletesség az elsődleges, tehát az állatmesék is átírhatók, amelyek különösen alkalmasnak tűnnek erre a célra pl. A farkas és a hét kecskegida, Rút kiskacsa stb.

A pályázatokat tetszés szerinti terjedelemben, betűtípussal lehet elkészíteni és egy pályázó több pályaművel is indulhat, illetőleg egy pályaművet több alkotó is jegyezhet melyet/melyeket az orsosk@veszprem.police.hu e-mail címre 2021. február 15-én 8 óráig kell megküldeni.

A közlésre alkalmasakat a biztonsagosveszprem.hu honlapon, valamint március havi megelőzési hírlevelünkben megosztjuk a nyilvánossággal, illetőleg készítőik szóróanyagainkból ajándékcsomagot kapnak.

A közlésre alkalmasak között nem tervezünk rangsort felállítani, győztest hirdetni, a cél a bűnmegelőzési repertoár gazdagítása a beérkező pályaművekkel. Reményeink szerint az alkotásokat később iskolai előadások vagy nyári táborok keretében tartott foglalkozások során is felolvashatjuk majd, a szerzők gondolatai pedig közkinccsé válhatnak.

Veszprémi Rendőrkapitányság

Kategória: Aktuális, Pályázatok | A közvetlen link.