Visszatérően jelentkeznek a tolatással összefüggő koccanások Veszprémben

Tudatosabb hozzáállással és nagyobb körültekintéssel megelőzhetők a balesetek.

Két nagyáruház parkolójában is történt baleset 2020. április 22-én Veszprémben. Mindkét esetben tolató autók ütköztek. E két koccanást megelőzően is már jellemzővé váltak a megyeszékhelyen a tolató sofőrök által okozott anyagi káros balesetek, melyek helyszíne a legtöbb esetben a bevásárlóközpontok forgalmas parkolói voltak.

A megelőzés lehetőségei már a parkolóhely kiválasztásánál is jelentkeznek. Amennyiben az áruház főbejáratától távol állítjuk le az autót, akkor jó esetben nem lesz a közvetlen közelben más várakozó jármű. A parkoló kevésbé frekventált részei jól beláthatók, így könnyebb észlelni az ott mozgásban lévő gépkocsikat, illetőleg jó esetben egyáltalán nem lesz olyan autó, mellyel távozásunk során összetolathatnánk. Ennek a módszernek az is előnye, hogy a figyelmetlen ajtónyitásból származó károkozást vagy a kár elszenvedését is megelőzhetjük.

Kisebb parkolók esetében a fentiek általában nem alkalmazhatók. Amennyiben viszont nem nagybevásárlást intézünk, hanem csak egy szűkebb árumennyiség beszerzése a cél, akkor jó megoldás lehet a kiválasztott parkolóhelyre a hátramenetben történő beállás. Ez esetben ugyanis a távozás során már nem kell tolatásba kezdenünk, hanem az autó elejével előre állhatunk ki, ami lényegesen kevesebb kockázattal jár.

Végül, ha mégis egy zsúfolt parkolórészben kell előre beállnunk, akkor a kitolatáskor igénybe vehetjük a társaságunkban lévő családtag segítségét is.

Ha egyedül utazunk, és nincs segítőnk, akkor lassan kezdjük meg a parkolóhelyről történő kitolatást, folyamatosan figyelve mindazokat az irányokat, ahonnan másik jármű vagy gyalogos érkezhet. Egészen addig, amíg a párhuzamosan parkoló autók vagy más tárgy (pl. bevásárlókocsi tároló) takarásából ki nem kerültünk.

Tolatókamerával rendelkező gépkocsi esetében ne szorítkozzunk kizárólag a kamera által közvetített képre, hanem az így rendelkezésre álló információt egészítsük ki az ablakokon történő kitekintéssel.

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprémi Rendőrkapitányság!

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés | A közvetlen link.