A hétvégi házak biztonságáért

Kérjük fogadják meg a Veszprémi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsait!

A hétvégi házak, nyaralók területén többnyire szezonálisan tartózkodunk, ezért ennek megfelelően kell megtervezni, megszervezni azok védelmét. Mivel a tulajdonosok télen jellemzően nem tartózkodnak az ingatlanokban, illetve a betörőknek a szomszédok figyelmével sem kell számolniuk, az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést.

Ezeknek a bűncselekményeknek a megelőzésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Az egyik lehetőség az objektum műszaki védelmi szintjének emelése, elsősorban a nyílászárók megerősítésével, szükség esetén cseréjével, ami egy egyszeri, de jelentősebb beruházás. A másik valamilyen távfelügyeleti rendszerhez való csatlakozás, mellyel egy vagyonvédelmi céget bíz meg a megrendelő az épület védelmével, és e szolgáltatás díját folyamatosan fizeti. Magától értetődően e két megoldás kombinálása magasabb szintű biztonságot eredményez. Az adott ingatlanra köthető biztosítás lopáskárra történő kiterjesztése könnyebben megfizethető segítséget nyújthat, azonban a bűncselekmény bekövetkezését nem akadályozza meg, csak a felmerülő kárt enyhítheti.

A szakszerűen elvégzett fizikai megerősítésen kívül a településen ingatlantulajdonnal rendelkezők összefogása jelenthet még bizonyos fokú védettséget. Célszerű közösen egy helyben lakó személyt az ingatlanok felügyeletével megbízni. Az illetéktelen behatolás rövid időn belül történő felfedezése ugyanis kulcsfontosságú a nyomozás eredményessége és a további bűncselekmények megelőzése szempontjából.

Kategória: Aktuális | A közvetlen link.