Őszi-téli átállás Veszprémben

A járművek műszaki állapotát vizsgálták a rendőrök.

A Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai fokozott ellenőrzést tartottak Gyulafirátót belterületén 2019. november 19-én délelőtt. Ennek célja azoknak az alkatrészeknek, kiegészítőknek a vizsgálata volt, amelyek elhanyagolása ugyan nem feltétlenül minősül szabálysértésnek, azonban a biztonság rovására mehet a téliesre forduló fizikai körülmények közötti közlekedés során.

Az ellenőrzést végző rendőrök ellenőrizték a megállított gépjárművek világítóberendezését, gumiabroncsait, ablaktörlő lapátjait, felhívták a figyelmet a klímaberendezés karbantartottságának fontosságára az ablakok páramentesítése miatt, valamint az ablakmosó tartály fagyálló folyadékkal történő feltöltöttségének időszerűségére is.

Elmondták, hogy a korai sötétedés miatt fontos, hogy az utastérben rendelkezésre álljon elemlámpa, illetőleg az utazók létszámának megfelelő mennyiségű fényvisszaverő mellény. Kitértek arra is, hogy bár a téli gumi használata nem kötelező hazánkban, hideg időben, illetőleg havas úton a nyári abroncsok lényegesen rosszabbul teljesítenek. Hangsúlyozták, hogy a kopott téli gumi balesetveszélyes, így ha a profilmélység nem éri el a 4 millimétert, mindenképpen cserélni kell.

Az ellenőrzés tapasztalata az volt, hogy bár továbbra is fellelhetők kisebb hiányosságok, azonban – az előző évek hasonló akcióit is figyelembe véve – összességében javuló a tendencia a járművek téli felkészítése tekintetében.

Kategória: Baleset-megelőzés | A közvetlen link.