Bolti lopások – Veszprémi helyzetkép

Aki 20.000. Ft alatti értékre követ el lopást szabálysértést valósít meg és vele szemben a bíróság szab ki büntetést. Ez idáig 2011-ben 134 bolti lopást elkövető személlyel szemben folytatott előkészítő eljárást a Veszprémi Rendőrkapitányság és elmondható, hogy a bolti lopások száma inkább stagnál, semmint emelkedik.

Az elkövetők életkorát tekintve nagyrészt felnőtt korúak, de 14 alkalommal fiatalkorú, 12 esetben gyermekkorú bolti tolvajt értek tetten az üzletekben lopáson. A tapasztalatok alapján nem állapítható meg, hogy a megélhetési jellegű lopás lenne a jellemző, mert élelmiszerek mellett többnyire alkoholt, kozmetikai termékeket, vagy műszaki cikket próbálnak eltulajdonítani a „bolti szarkák”. A lopás értékét tekintve az eddigi negatív rekordot egy 11 forint értékű kifli eltulajdonítása tartja. Az elkövetés leggyakoribb helyszíne a hipermarketekre, nagyobb bevásárlóközpontokra és üzletekre koncentrálódik. A legtöbb bolti lopás elkövetője – többnyire a biztonsági szolgálat tettenérése nyomán – ismertté válik. Ilyen esetben az áruház a helyszínen visszatartott elkövetőhöz rendőri intézkedést kér, vagy jegyzőkönyvet vesz fel az eltulajdonított dologról és feljelentést tesz. Ismeretlen elkövető esetében a rendőrség tulajdon ellen elkövetett szabálysértés miatt nyomozást folytat.

A tulajdon ellen elkövetett szabálysértések esetében a gyorsított bírósági eljárás során a tárgyalásra az előkészítő eljárást a rendőrség folytatja le, melynek során kihallgatja az elkövetőt, a cselekmény tanúit, és bizonyítékokat szerez be. A 14 év alatti elkövetők esetében, mivel ők a szabálysértési törvény alapján nem büntethetőek, az eljárást már a szabálysértési hatóság megszűnteti. A bírósági tárgyalás során a rendőrségi képviseletet a Rendőrkapitányság szabálysértési képviselet ellátására jogosult és kijelölt, szakmailag felkészült beosztottja látja el.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.