Kiemelt figyelem a gyalogosokra EDWARD napon

A Veszprém megyei rendőrök a gyalogos-átkelőhelyeknél segítették a közlekedést és baleset-megelőzési előadásokat tartottak.

Az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) 2019-ben szeptember 26-ra hirdette meg az EDWARD napot (European Day Without a Road Death – Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül). Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja – melyhez a magyar rendőrség is csatlakozott -, hogy ezen a napon senki ne veszítse életét Európa közútjain.

A Veszprém megyei rendőrök ezen a napon kiemelt figyelmet fordítottak a gyalogosok védelmére és szabálykövető magatartására az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság célkitűzése alapján. A járőrök a balesetek megelőzése érdekében a frekventált zebráknál demonstratív rendőri jelenlétet biztosítottak és segítették a gyalogosok úttesten történő átkelését megyeszerte.

Veszprémben, a Deák Ferenc Általános Iskolában baleset-megelőzési előadásokon hívták fel a gyerekek figyelmét a biztonságos és szabályos gyalogos közlekedésre a rendőrök. Elmondták, hogy a gyalogos közlekedés során kockázatos lehet, ha az okostelefonjukat használják vagy a zenelejátszóhoz kapcsolt fülhallgatóval mindkét fülük be van dugva, mert ezek elvonják a figyelmüket a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről. Hangsúlyozták, hogy mindig legyenek figyelmesek az útkereszteződésekben, a fejen lévő sapka, kapucni leszűkítheti a periférikus látást. A zebránál történő átkelés során kellő körültekintéssel lépjenek le az úttestre, és csak akkor kezdjék meg az átkelést, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről!

… hogy mindenki hazaérjen!

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés | A közvetlen link.