Közlekedjünk biztonságosan – Átkelés az úttesten

A gépkocsivezetők nem képesek minden esetben észlelni a kiszámíthatatlan magatartású gyalogost. A hirtelen irányváltás, megfordulás, körültekintés hiánya fokozza a veszélyeket. Életkori sajátosságaikból adódóan a gyermekek és az idősek a leginkább veszélyeztetettebbek.

A közúton való átkelésre azok a legbiztonságosabbak helyek, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbségük van. Ezek elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, különösen, ha a közlekedést forgalomirányító fényjelzőkészülék szabályozza. Gyalogos-átkelőhely hiányában lakott területen belüli útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában van az áthaladó gyalogos a legnagyobb biztonságban.

Az úttesten való átkelés egyik legfontosabb szabálya, hogy a lehető legrövidebb úton, az úttestre merőlegesen kell haladni, mert ebben az esetben tartózkodnak a legrövidebb ideig a veszélyes zónában.

Átkelés közben sem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni a járművek forgalmát, mert lehet, hogy egyes gépjárművezetők figyelmetlenül, vagy a megengedett sebességnél gyorsabban haladnak, esetleg szeszesitaltól befolyásolt állapotban közlekednek. Fokozottan kell figyelmi a kerékpárosokra, segédmotoros kerékpárosokra és a motorkerékpárosokra, mert ők esetenként nehezebben észlelhetők.

Az őszi időszakban korán sötétedik, korlátozottak a látási viszonyok, így az öltözet nagyon fontos lehet a balesetek elkerülése, megelőzése szempontjából. Javasolt élénk színű, messziről is jól észlelhető ruházatot viselni.  A fluoreszkáló, fényvisszaverő hatású tárgyak, kellékek (reflektív mellény, hátizsák, apró tárgyak stb.) nem csak este és korlátozott látási viszonyok mellett, hanem nappal is jelentősen növelik viselőjük biztonságát.

Kategória: Aktuális | A közvetlen link.