Közlekedjünk biztonságosan – Közlekedés a járdán

Gyalogosként az egyik legfontosabb szabály a gyalogúton (járdán) történő közlekedés. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a leállósávon, útpadkán, vagy kerékpárúton szabad közlekedni. Ahol ezek egyike sem található, és az úttesten történő gyaloglás elkerülhetetlen, a gyalogos forgalom irányával szemben, szorosan az út szélén kell közlekedni, ott van a gyalogos legnagyobb biztonságban.

Amennyiben a járdát gépjárműkihajtók, vagy más rejtett kijáratok keresztezik, a körülnézés és az óvatosság különösen fontos.

A fokozottabb biztonság érdekében célszerű a járdának az úttesttől távolabb eső részén haladni. A babakocsiban tolt kisgyermeket a biztonság érdekében mindig célszerű a megfelelő pántokkal rögzíteni.

Fontos kiemelni, hogy a gyalogos soha ne lépjen az úttestre a járda szélén elhelyezett kilátást gátló tárgy, növényzet, illetve az úttestre álló, parkoló gépjárművek takarásából, hiszen a közeledő gépjármű vezetője nem képes észlelni a gyalogost.

További veszélyt jelent, ha az álló, illetve várakozó gépkocsi motorja jár, hiszen a jármű bármikor elindulhat, vagy tolatást végezhet. Itt a legveszélyeztetettebbek a gyermekkorúak, mivel magasságukból adódóan nehezen észlelhetőek.

Kategória: Aktuális | A közvetlen link.