Megváltozott útviszonyok

Felhívjuk a közlekedők figyelmét a megváltozott útviszonyokra,

közlekedési körülményekre.

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen lassan egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Az első- és hátsó lámpák, a hátul piros színű, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az előírásoknak megfelelően felszerelt küllőprizmák mind a láthatóságukat segítik elő. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is fokozza biztonságukat.

A gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre. A gyalogosoknak is célszerű világosabb öltözetet viselni, valamint még fokozottabban körülnézni az úttestre való lelépés előtt, hiszen az esőtől, reggeli harmattól csúszóssá váló úton a járművezetők fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A járművek műszaki állapota is több esetben kifogásolható, mely ebben az időszakban jelentős baleseti veszélyforrást jelenthet. A gumiabroncsok kopott futófelülete növeli az ún. „vízen futás” jelenségének létrejöttét. A falevelektől csúszós, akár már jeges utakon a biztonságot növeli a téli gumik használata, hiszen a nyári gumik már 7 C fok alatt csúszni kezdenek, 0 C fokon pedig már csak nagyon kis tapadással rendelkeznek.

Érdemes kicserélni még a tél beállta előtt az ablaktörlő gumikat, ugyanakkor fontos kelléke a közlekedésnek a jégkaparó, jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék, páramentesítő. A világító berendezések állapota nagyon fontos, hiszen ebben az időszakban korán sötétedik, de sokszor ködös az idő, amikor szintén indokolt a használatuk. Gyakrabban kell tisztítani a járművük lámpáit, néha akár útközben is érdemes ezt megtenni biztonságuk érdekében. A rossz látási és útviszonyok között nagyobb követési távolságot kell tartani, hogy időben tudjanak irányt változtatni járművükkel, vagy legyen elég idő és távolság fékezés során a megállásra.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés | A közvetlen link.