Szombaton a rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tartott, most elsősorban az ittas vezetés ellen.

A razzia célja elsősorban az ittas és bódult sofőrök kiszűrése, ám a közúti ellenőrzések kiterjednek a passzív biztonsági eszközök meglétére és használatára, a mozgásban elkövetett szabálysértések felderítésére, a járművek hatósági jelzéseinek meglétére, a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére, körözött személyek, tárgyak, járművek felderítésére, valamint szállítmányok és rakományok ellenőrzésére is.

2013. I-XII. hónapjaiban 12 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset okozója volt ittas személy. Könnyű sérüléssel járó baleset 8, súlyos sérüléssel járó baleset 3, míg halálos kimenetelő közlekedési baleset 1 esetben történt, ahol a járművezető ittas állapotban volt.

Veszprémi rendőrkapitányság illetékességi területén 2013 évben a személyi sérüléses balesetek száma mintegy 7%-kal csökkent a korábbi év adataihoz képest.

A balesetek számadatainak elemzésekor megállapítható, hogy a közlekedési balesetek okozói elsősorban személygépkocsi vezetők, de közvetlenül a második és harmadik helyen motorkerékpárosok, kerékpárosok találhatóak. Akiket szorosan követnek a gyalogosok, mint baleset okozói, elszenvedői. Ugyan a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek aránya emelkedett az előző év adataihoz képest, azonban még mindig rendkívül kedvező az országos átlaghoz képest. Országosan a 2013. évben az ittas állapotban okozott baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleseten belüli aránya 10,39%. Kapitányságunk illetékességi területén ez az arány 6,9%.

A sérüléses balesetek kedvezően alakultak az elmúlt évben, de ezt a tendenciát csak megfelelően koncentrált rendőri ellenőrzésekkel lehet a továbbiakban fenntartani.

A szabálykövetően közlekedő járművezetők gyalogosok jogos igénye, hogy a hatékony rendőri ellenőrzések megtartsák vagy továbbemeljék kapitányságunk közútjainak közlekedésbiztonságát.

A fokozott ellenőrzés célja a lakosság köz- és közlekedésbiztonságának, szubjektív biztonságérzetének fenntartása, javítása, az állampolgárokat felháborító, közlekedési szabályszegések, bűncselekmények visszaszorítása, megelőzése, a látható rendőri jelenlét biztosítása illetve, a közlekedési balesetek megelőzése, a közutak biztonságának megteremtése.

Az ellenőrzést alapvetően a legveszélyesebb, s a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó jogsértő magatartásokra kell irányítani, melyek az alábbiak:

–          sebességtúllépés;

–          ittas járművezetés;

–          passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztása.

Az ORFK-OBB meghatározása szerint 2014 az ittas vezetés elleni fellépés éve. Ennek megfelelően a baleset-megelőzési tevékenységben az ittas járművezetés visszaszorítása prioritást élvez.

Az éjszakai akció során a rendőrök összesen 47 sofőrt szondáztattak meg, közülük 2 esetben mutatott pozitív értéket a műszer.

Az akció további mérlege: 3 bevont forgalmi engedély, 4 szabálysértési feljelentés, 2 helyszíni bírság összesen 25 ezer forintértékben.

 

Az akció célja a közgondolkodás megváltoztatása, miszerint a kocsmából az alkohol vezet hazafelé. Ittasan vezetni olyan bűn, amelyre semmiféle mentség nincs.

 

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés, Hírek | A közvetlen link.