Újra indul a „Látni és Látszani” kampány

A program meghirdetésének fő indoka, hogy az őszi és téli időszakban kedvezőtlenül változnak a közúti közlekedés körülményei. Általánosságban romlanak az út, és látási viszonyok, s ez a változás jelentős közlekedésbiztonsági kockázattal jár.

Útjainkon az őszi-téli időszakban az időjárási viszonyok nem teremtenek optimális feltételeket. A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos már október hónapban alaposan átnézetni, minden biztonsági berendezést megvizsgáltatni, és a jármű ilyenkor használatos tartozékainak meglétéről gondoskodni. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket mely gyakran megállapítható a közúti közlekedési balesetek vizsgálata során is.

Az autóvilágításnak komoly szerepe van a közúti balesetek megelőzésében mind nappali, mind szürkületi/éjszakai vezetés során. A belátható útszakasz megvilágítása csakúgy, mint a gépjármű észrevehetővé tétele biztonsági tényező. A  nappalok rövidebbek, a fény- és útviszonyok megváltoznak. Az ilyen körülmények a gépjárművezetőtől nagyobb figyelmet, koncentrációt kívánnak meg, és több kockázatot jelentenek közlekedés közben. Gyenge fény- és rossz útviszonyoknál, valamint nem megfelelő látásélesség esetén késik az észlelés, nő a reakcióidő és a közben megtett út hossza is. Felmérések alapján kimutatható, hogy a szürkületkor vagy éjszaka történt balesetek aránya az összeshez képest megközelíti a 25%-ot.

Megfelelően megválasztott fényforrásokkal mindkét esetben javul a vezető vizuális ingerekre való reagálása és reakcióideje. A szabályosan beállított fényszóróval pedig a szembejövő vezető vakítása is elkerülhető. Mindezek nagymértékben hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy sok esetben előfordul, hogy nem szabványos vagy nem a gépkocsigyártó által gyárilag előírt fényforrásokat használnak a gépjárművekben. A megvilágítási paraméterek ezekkel a fényforrásokkal lényegesen rosszabbak, így nagymértékben csökkentik a gépjárművezető, valamint a szembejövő vezető látásminőségét.

A kampányban arra biztatjuk a közlekedőket, hogy időben vizsgáltassák meg járműveiket, melyet most térítésmentesen megtehetnek. Nem utolsósorban vegyék figyelembe az őszi-téli időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági ajánlásokat, és ezeknek megfelelően közlekedjenek, vigyázva saját maguk testi épségére és a közlekedés egyéb résztvevőire.

A Veszprém Városi Baleset-megelőzési Bizottság és a Balaton Volán Rt. közös akciója során

2013. október 29-án 08.00 és 12.00 óra között

a Balaton Volán Zrt. (Veszprém, Pápai út 30.) telephelyén

ingyenes fényszóró beállításra, cserére, javításra várja Önöket.

Az akció minden járműre – kerékpárra is – vonatkozik. A munkát a Balaton Volán Zrt. szakemberei végzik.

TEGYE BIZTONSÁGOSABBÁ JÁRMŰVÉT, JÖJJÖN EL ÖN IS!

 

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés | A közvetlen link.