Gépkocsi feltörések megelőzése

Az ünnepeket megelőző bevásárlás időszakában a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol valószínűbb lehet a vagyon elleni jogsértések bekövetkezése.

 

A vagyon elleni bűncselekmények nagy része odafigyeléssel könnyen kivédhető, egy kicsi odafigyeléssel megelőzhető az áruházak, üzletek, piacok, vásárcsarnokok, benzinkutak parkolóiban előforduló gépkocsi feltörés is. Ennek érdekében fogadják meg tanácsainkat.

• ne hagyjanak látható helyen értékeket a gépkocsiban

• a gépjármű ablakának, ajtajának zárt állapotát távozásuk előtt mindig ellenőrizzék

• ha lehetőségük van rá, parkoljanak kijelölt parkolóban, vagy olyan helyen, amely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, van világítás, a parkolóhely pedig belátható és forgalmas. Minden esetben kerüljék az eldugott parkolóhelyeket.

• lehetőleg szereljenek biztonsági berendezéseket a járműbe /riasztó, kormányzár, sebességváltó zár /

• az indító kulcsot mindig tartsák magunknál olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják idegenek megszerezni

• A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsiba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti járművet

• Elindulás előtt vizsgálják meg a jármű zárszerkezetét, az ablakokat és azok tömítését, mert a sérülések feltörésre vagy annak kísérletére utalhatnak

Amennyiben észlelték, hogy feltörték az autót, ne nyúljanak semmihez annak érdekében, hogy a lehetséges nyomok megmaradjanak.

Az áruházak parkolóiban feltűnhetnek trükkös tolvajok. A bűncselekmény megelőzése érdekében amennyiben idegen személyek szólítják meg segítséget útbaigazítást kérve, figyeljenek értékeikre, a gépkocsit rövid időre se hagyják nyitva őrizetlenül. A gépkocsit akkor is zárják be miután a vásárolt terméket berakták az autó csomagterébe, és a bevásárlókocsit tolják vissza a helyére.

Bűncselekmény elkövetése estén haladéktalanul értesítse a Rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó vonalon!

 

 

 

Kategória: Aktuális, Bűnmegelőzés, Hírek | A közvetlen link.