Nem elég látni, látszani is kell!

A korai sötétedés mellett a tél beköszöntével a csapadékos (esős-havas), ködös időben a látótávolság is megváltozik, mely lakott területen kívül, vagy gyér közvilágítás mellett akár 10-15 méterre is csökkenhet. A korlátozott látási viszonyok kiemelt baleseti kockázatot jelentenek, mind a gépjárművezetők, mind a kerékpárosok és gyalogosok számára is. Az extrém időjárási körülmények között minden közlekedőnek fokozott óvatosságot kell tanúsítani saját maga és mások épségének megóvása, a balesetek elkerülése érdekében.

A közlekedés alapvető szabálya, hogy nem csak látni, de látszani is kell.

Normál látási viszonyok között például egy kivilágítatlan kerékpáros, vagy gyalogos távolsági fényszóróval is hozzávetőlegesen csak 100 méterről válik láthatóvá, és tompítottal mintegy harmadára-negyedére csökken az észlelési távolság. Korlátozott látási viszonyok között az észlelési távolság tovább rövidül.


Az alábbi alapszabályok betartása tehát elengedhetetlen a balesetmentes közlekedés érdekében.

Látni és látszani alapszabályok járművezetők részére:

1. Autóját nappal, lakott területen belül is világítsa ki! /Nem kötelező, de a jobb láthatóság és észlelhetőség érdekében megér ennyi többlet energiafogyasztást/

2. Ellenőrizze a fényszórók működését, tisztaságát! /Elindulás előtt a járművezetőnek kötelességszerűen ellenőriznie kell/

3. Ellenőrizze az ablaktörlők állapotát, ha kell, cserélje ki a lapátokat! Mossa rendszeresen a szélvédőt!

5. Legyen a kocsiban jégkaparó, jégoldó, hókefe, törlőrongy, páramentesítő!

6. Tisztítsa le a havat, a jeget az ablakokról indulás előtt! Menet közben használja a párátlanítót! Ha szükséges, időnként álljon meg, takarítsa le az üvegeket és a fényszórókat! /Gépjárművezetőknek kötelező!/

7. A sárga mellényt tartsa az utastérben, ha szükséges, kiszállás előtt vegye fel!

8. Ha műszaki hiba miatt az úton kell megállnia, elakadásjelző háromszöggel, vészvillogóval és – lehetőség szerint – más fényjelző berendezéssel is figyelmeztesse autóstársait! Ha kiszáll, feltétlenül vegye fel és utasai is a láthatósági mellényeket!

9. Az álló járművet is ki kell világítani!

 

Látni és látszani szabályok kerékpárosok/gyalogosok részére!

1. A kerékpárral, illetve gyalogosan közlekedők fordítsanak kiemelt figyelmet láthatóságukra akár lakott területen kívül, akár azon belül közlekedjenek!

2. Tartsák be a rájuk irányadó alapvető közlekedési szabályokat! (gyalogosok a járdán, ha nincs, útpadkán a forgalommal szemben közlekedjenek, átkeléshez a kijelölt-gyalogos átkelőhelyet vegyék igénybe)

3. Kerékpárral a kerékpárút, kerékpársáv a legbiztonságosabb!

4. A kerékpárt éjjel és korlátozott látási viszonyok között elől és hátul is mindig ki kell világítani! A lámpák működésének vizsgálata elindulás előtt kötelező!

5. Fényvisszaverő ruházat/mellény viselése éjjel és korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül kötelező, de lakott területen belül is ajánlott!

 

 

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés, Hírek | A közvetlen link.