Látni és Látszani kampány 2012

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2012. november 15-től 2012. december 15-ig Magyarországon először olyan országos fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, amely során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése. Éppen ezért október 15-től december 15-ig tartó időszak során lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárművet, az ingyenes ellenőrzésen túl kérhető a fényszóró beállítása, a szükségessé vált javítások, izzók pótlása – természetesen térítéssel. A Látni és Látszani akció alatt nemcsak a jármű láthatósága ellenőriztethető a szakszervizekben, hanem a járművezetők látását is ingyenesen vizsgálják meg azok az optikusok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az átvizsgált járművek megkapják a kampány hivatalos matricáját.

Az akció szükségességét mi sem igazolja jobban, mint a németországi hasonló kezdeményezés, a Licht-test akció tavalyi mérlege: abban az országban, ahol már évtizedek óta minden évben kampányolnak, tavaly a 42 millió ellenőrzött gépjármű 34,2 százalékánál, vagyis 14,5 millió járműnél találtak hibát, hiányosságot, rosszul beállított fényszórókat.

Az X-Meditor Kft., mint a Rendőrség partnere a kampány során, egy célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), mely folyamatos feltöltés alatt áll, és melyen megtalálhatóak az említett szervizek, optikusok elérhetőségei. A Látni és Látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk az esemény hivatalos Facebook oldalán, a www.facebook.com/latnieslatszanikampany címen is megtalálhatóak. A sajtóanyagok olvasható a www.baleset-megelozes.eu oldalon és az esemény hivatalos honlapján.

 

 

Kategória: Aktuális, Baleset-megelőzés, Hírek | A közvetlen link.